«Ελληνική γλώσσα: Σημασία, κίνδυνοι που την απειλούν, τρόποι διάσωσης της»
Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι κοινωνικό ον, έχει επομένως την ανάγκη της συνύπαρξης με άλλους ανθρώπους, ώστε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να προοδεύσει και να εξελιχθεί ως είδος. Οποιαδήποτε ανθρώπινη επικοινωνία όμως δεν θα ήταν εφικτή, χωρίς την ύπαρξη της γλώσσας, του πολύτιμου αυτού εργαλείου που συντροφεύει τον άνθρωπο καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Η ελληνική γλώσσα, η οποία είναι μια από τις αρχαιότερες και πιο σημαντικές γλώσσες του κόσμου, έχει διαγράψει μία πορεία αιώνων, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως “πλούσια και ζωντανοί εδώ και πολλούς αιώνες” αποδίδεται στην ιστορική της αξία και την ικανότητά της να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες των εποχών. H πλούσια φύση της ελληνικής γλώσσας ενσωματώνεται στην ποικιλία των λέξεων, των εκφράσεων και των νοημάτων που μπορεί να αποδώσει. Αυτός ο πλούτος της γλώσσας διαπνέει ταυτόχρονα την πολιτισμική σκέψη, την τέχνη και τη θρησκεία, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό πολιτισμικό τοπίο. Παράλληλα, χαρακτηριστικά στοιχεία που αποτυπώνονται στη γραμματική της ελληνικής γλώσσας, όπως στα σημεία στίξης, αποδίδουν στη γλώσσα ζωντανό χαρακτήρα και την ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες.
Ωστόσο, παρά τη πλούσια ιστορία της, ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεις σοβαρούς κινδύνους, προκαλώντας την αλλοτρίωση και την υποβάθμισή της. Οι κίνδυνοι αυτοί οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες της κοινωνίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία στο γεγονός πως με την πάροδο του χρόνου, η επικράτηση ξένων γλωσσών έχει γίνει εντονότερη.Η παγκοσμιοποίηση έχει επιφέρει την κυριαρχία γλωσσών, κυρίως της αγγλικής γλώσσας, που επηρεάζουν το λεξιλόγιο και τη δομή των ελληνικών. Η υπερβολική χρήση αγγλικών όρων στο χώρο της τεχνολογίας, της επιστήμης και της καθημερινής ζωής, δημιουργεί την απειλή της γλωσσικής φτωχοποίησης, καθώς πολλές ελληνικές λέξεις χάνουν την ισχύ τους ή αντικαθιστώνται από ξενικές. Επιπλέον, η φθορά της γλώσσας επιτυγχάνεται και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της συντομογραφίας και της ανορθογραφίας που επικρατεί σε ακραίο βαθμό. Η επαναλαμβανόμενη τάση της νεολαίας να χρησιμοποιεί μια απλοποιημένη και συχνά “κομμένη” μορφή της γλώσσας, κυρίως μέσα από διαδικτυακές συνομιλίες, δημιουργεί την αίσθηση, ότι η ελληνική γλώσσα χάνει σιγά-σιγά τη σοβαρότητα και την πλούσια εκφραστική της δύναμη. Τέλος, με την πάροδο του χρόνο, η προφορική παράδοση που μεταφέρει ιστορίες, ήθη και έθιμα επίσης ελαττώνεται. Οι περισσότερες οικογένειες αφιερώνουν λιγοστό έως και καθόλου χρόνο στην εξιστόρηση ιστοριών, γεγονός που αποδυναμώνει την σύνδεση των νέων με τη γλώσσα τους.
Προκειμένου να διασώσουμε την ελληνική γλώσσα και να την αποτρέψουμε από τις επιδράσεις που την αποδυναμώνουν, είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα. Ειδικότερα, οι έφηβοι, οι οποίοι διανύουν ένα κρίσιμο μονοπάτι της γλωσσικής τους ανάπτυξης, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν την αξία της γλώσσας τους και να την αγαπήσουν μέσα τη λογοτεχνία, την ποίηση και την μελέτη μεγάλων ελληνικών συγγραφέων. Οι νέοι μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα δημιουργικά, μέσω της τέχνης, των εκθέσεων και των διαγωνισμών. Είναι γεγονός πως η εκπαίδευση συμβάλλει άμεσα στην προστασία της γλώσσας. Το εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να δίνει έμφαση στη σωστή διδασκαλία της γλώσσας, τόσο ως μέσο επικοινωνίας, όσο και ως τρόπος καλλιέργειας της κριτικής σκέψης. Αναλυτικότερα, η ένταξη λογοτεχνικών έργων που προάγουν τη γλωσσική κουλτούρα θα βοηθούσε τους μαθητές να αγαπήσουν και να ενθαρρύνουν τη σωστή χρήση της γλώσσας τους, σε κάθε πτυχή της ζωής.
Αβίαστα, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό πως ελληνική γλώσσα είναι ένα μοναδικό και ανεκτίμητο στοιχείο του πολιτισμού μας, που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε.
Η γλώσσα αποτελεί την ψυχή του ανθρώπου και την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Είναι το κλειδί για να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά, να δημιουργήσουμε έναν κόσμο αλληλεπίδρασης και συνεργασίας και να αφήσουμε πίσω μας πολύτιμα αποτυπώματα για τις επόμενες γενιές. Η γλώσσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, οπότε ας εκτιμήσουμε τη δύναμή της και ας την χρησιμοποιήσουμε με σύνεση και σεβασμό.