Έκθεση της μαθήτριας Τσιβοπούλου Αφροδίτης με θέμα “Η φιλία είναι ανάγκη της ψυχής”

Η φιλία είναι ‘‘ανάγκη’’ της ψυχής

α) Πώς ωφελεί τους νέους ανθρώπους κυρίως;

β) Μπορεί να το κάνει αυτό η διαδικτυακή φιλία; 

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι απαραίτητες στην εποχή μας.

Η φιλία είναι από τα σημαντικότερα αγαθά της ανθρώπινης ύπαρξης, αφού καλλιεργεί με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο την ανθρωπιά και αποτελεί ανάγκη για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η φιλία μπορεί να προσφέρει στον καθένα μοναδικά οφέλη. Ο άνθρωπος έχει τη φυσική ανάγκη να επικοινωνήσει με άλλους, να ζητήσει ή να παρέχει συμπαράσταση και να σταθεί η αλληλέγγυος σε δύσκολες στιγμές. Οι νέοι άνθρωποι και κυρίως οι έφηβοι είναι αυτοί που τη χρειάζονται, χωρίς αμφιβολία. Για αυτούς η φιλία είναι ένα μονοπάτι μέσα από το οποίο μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται, να καλλιεργούνται σαν άνθρωποι και να προετοιμαστούν για τον έξω κόσμο. Ο φίλος παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και συντροφιά, με την οποία καταπολεμάται η μοναξιά και άλλα πολυποίκιλα συναισθήματα που μπορεί να καταπιέζουν και να προβληματίζουν κάθε έφηβο. Τα παιδιά ολοκληρώνονται ως προσωπικότητες και επιτυγχάνεται η ομαλότερη ανάπτυξή τους. Επιπλέον, όταν οι φίλοι είναι ειλικρινείς και νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, οδηγούνται στις σωστότερες αποφάσεις σε θέματα ατομικά αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Η ηθικοποίηση, ο αλληλοσεβασμός και η αποδοχή είναι επίσης οφέλη που αποκτά κάποιος μέσα από αυτόν τον δεσμό. Με λίγα λόγια, από αυτή την ‘‘ανάγκη’’ κάθε ανθρώπου εξυπηρετείται το γενικότερο συμφέρον και η πρόοδος και των δύο ατόμων.

Παρόλα αυτά, σήμερα η φιλία δοκιμάζεται σκληρά μέσα στους νέους τρόπους ζωής που επιβάλλει η ταχύτητα και η τεχνολογική ανάπτυξη.

Πού να γνωρίσει ο άνθρωπος άνθρωπο;

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των ατόμων έχουν αυξηθεί. Αυτή η νέα μορφή επικοινωνίας έχει επιτρέψει την άμεση επικοινωνία των ανθρώπων από οποιαδήποτε τοποθεσία της γης. Το γεγονός αυτό αλλάζει τα κριτήρια για την συντήρηση της φιλίας. Η επικοινωνία μεταξύ των ατόμων γίνεται με πολύ πιο εύκολο τρόπο και γρήγορο ρυθμό. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προσπάθειες ή θυσίες για την άμεση αυτή επαφή που εξασφαλίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Σε αντίθεση με την επικοινωνία από επαφή, η διαδικτυακή δίνει την δυνατότητα για μία πολύ πιο εύκολη, άμεση και εναλλακτική επιλογή σύνδεσης των ανθρώπων, που πολλές φορές είναι προτιμότερη από πολλούς.

Οι ουσιαστικές σχέσεις όμως, δεν δημιουργούνται μέσα από ένα διαδικτυακό σύστημα. Μια οθόνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή, όσες φορές και να προβληθεί μπροστά από τα μάτια κάποιου. Ο άνθρωπος που ζει το σωστό νόημα της ζωής, αγαπάει, νιώθει και συνδέεται μέσα από την φυσική επαφή, συντροφικότητα και επικοινωνία. Η αληθινή και ‘‘πραγματική’’ φιλία έχει την δύναμη να γεμίσει τους ανθρώπους συναισθηματικά, να τους δώσει υγεία και νόημα στη ζωή. Η φιλία δεν μπορεί να διατηρηθεί μέσα από μία οθόνη γιατί απλά οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι να έχουν πραγματική επαφή ώστε να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις.

Εξακολουθούμε να θεωρούμε την φιλία μοναδικό άνθος που συντηρείται με πολύ φροντίδα στο θερμοκήπιο της καρδιάς.

Ο θεσμός της φιλίας είναι αληθινός και πρέπει για αυτόν τον λόγο να βιώνεται στην πραγματική ζωή. Είναι κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα, πόσο μάλλον με μία οθόνη. 

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΙΒΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΑΞΗ Β2

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Όταν οι μαθητές δημιουργούν…Όταν οι μαθητές δημιουργούν…

΄Οταν οι μαθητές δημιουργούν……….  Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας τα παιδιά εφορμώντας από το διδαγμένο κείμενο δημιούργησαν τα δικά τους κείμενα δίνοντας δείγματα δημιουργικής γραφής που αξίζουν